Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A zab képes leírás - Zabpehely.tlap.hu
részletek »

A zab - Zabpehely.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zabpehely.tlap.hu » A zab
Keresés
Találatok száma - 7 db
 A legkielégítőbb energiaforrás: a zab

A legkielégítőbb energiaforrás: a zab

Ha hinni lehet a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereknek, akkor az általuk végzett friss kutatás szerint az emberi szervezet a számára szükséges energiákat legjobban a zabban található tápanyagokból tudja hasznosítani.

A zab

A zab

A zab /Avena sativa L./ az Avena nemzetségbe tartozik, ahol vad- és kultúr fajok egyaránt találhatók. A kultúrzab-fajok közül legfontosabb és legelterjedtebb az abrakzab. A termesztett zabok két típusra oszthatók: pelyvászabok és csupaszzabok csoportjára. A vadzabok veszélyes gyomnövények, amelyek közül legismertebb a hélazab /Avena fatua L./, amely egyébként az abrakzab ősének is tekinthető.

A Zab jótékony hatásai

A Zab jótékony hatásai

A Zabpelyhet gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítjuk elő. A zabpehely tartalmazza a zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket, fehérjéket, élelmirostot, természetes vitaminokat és asványi anyagokat. Felhasználásának legnépszerűbb módja a vízben vagy tejben való felfőzés, valamint a joghurtban, kefirben való áztatás, de főtt ételek, sütemények, töltelékes áruk is készíthetők belőle.

A zab mint orvosság

A zab mint orvosság

Zabpehely, zabkása, zabliszt, zabkorpa - a zab felhasználási lehetőségei az emberi táplálkozásban nagyon sokoldalúak. A középkorban még sört is főztek a zabból. Ma ezt a gabonafajtát elsősorban az állatok takarmányozására használják, főleg a lovak szeretik a zabot.

Szuperélelmiszer: a zab

Szuperélelmiszer: a zab

A zabot ősszel takarítják be, egész évben hozzáférhető, tápláló, nagy értékű, egészséges étel. A rosszabb minőségű földeken is megterem. A zabot hántolják, de ezzel a művelettel nem távolítják el a korpát és a csírát. Így a rost és tápanyagtartalom teljes egészében megőrződik.

Zab

Zab

Csak hideg időben jöjjön számításba tápszerként, vagy az északi, hűvösebb vidékeken. Erősen hevítő tulajdonságú a már említett magas foszfortartalma miatt. Használatos formái a zabkása, a zabdara, a zabpehely. Főleg az utóbbi formában közkedvelt. Míg télen a zabpehely néhány perces forralás után már könnyen emészthető, addig a nyári időszakban még félórás főzés után is emészthetetlen, különösen gyermekek számára

Zab,mint nyugtató

Zab,mint nyugtató

Zabpehely, zabkása sokak számára ismeretlen eledel. Vagy csak a régi olvasmányokból ismert, amikor a szegény gyerekeknek minden reggel kását kellett enniük. S egyáltalán mire való a zab, mire a jó a zab? Hát akkor kezdjük az elején.

Tuti menü